ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗΣ


Διατροφή κατά της κατάθλιψης

Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η διατροφή για να εξαλειφθεί η κατάθλιψη;

Μια μικρή βιοχημική αναζήτηση θα σας πείσει:  το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες – το ζάχαρο και το άμυλο στη διατροφή σας – σε γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου που συχνά ονομάζεται σάκχαρο του αίματος. Η γλυκόζη ωθεί το πάγκρεας να απελευθερώνει ινσουλίνη.  Η ινσουλίνη, με τη σειρά της, αυξάνει τα επίπεδα του εγκεφάλου, του αμινοξέος και της τρυπτοφάνης, ενός ωμού υλικού στην παραγωγή του χημικού νευροδιαβιβαστή που λέγεται σεροτονίνη.

Οι νευροδιαβιβαστές χρησιμοποιούνται από τα νεύρα για να επικοινωνούν το ένα με το άλλο και να λειτουργούν κανονικά.  Υψηλά επίπεδα σεροτονίνης παράγουν ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα: ο νευροδιαβιβαστής αυξάνει τη διάθεση και βελτιώνει τα αισθήματα ευεξίας και ικανοποίησης.

Αν ακολουθήσετε τη λογική αυτή και την προχωρήσετε ένα βήμα πιο πέρα, φαίνεται ότι η υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και μια μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Άνθρωποι που έπασχαν από ήπιας μορφής κατάθλιψη, μόλις έφαγαν μπισκότα που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα και των γυναικών που βρίσκονται σε προεμμηνορροϊκή φάση – ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο ώριμοι.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα μπισκότα, μπέγκελς και ζυμαρικά  και δείτε αν αυτό θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την κατανάλωσή σας σε τρυπτοφάνη. Οι σπόροι από ηλίανθο και από το νυχτολούλουδο είναι όλοι τους πλούσιοι σε αμινοξύ που κάνει καλό στη διάθεση.

Η βελτίωση της ποσότητας της σεροτονίνης στο σώμα είναι μια από τις αποδεκτές ιατρικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η φλουοξετίνη (prozac), το γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο, κάνει ακριβώς το ίδιο. Δρα, βοηθώντας το σώμα να κρατηθεί στο επίπεδο της σεροτονίνης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου