Το καθεστώς που επικρατεί στην Γερμανία για τα βότανα.


Ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής γνώσης που έχει συσσωρευτεί τον εικοστό αιώνα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των φαρμακευτικών βοτάνων προέρχεται από την Γερμανία, όπου η επιστημονική και κρατική στάση απέναντι σε αυτές τις ουσίες είναι θετική. Σε αυτή τη χώρα, τα θεραπευτικά βότανα είναι εγκεκριμένα για διάθεση στην αγορά, στα φαρμακεία και στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, δίχως τη συνταγή γιατρού, από έναν κυβερνητικό φορέα που είναι γνωστός ως επιτροπή Ε και είναι αντίστοιχος με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. 
Επίσης, στην Γερμανία δίνονται προσεκτικές οδηγίες στους γιατρούς σχετικά με τις ιδιότητες των φαρμάκων που προέρχονται από θεραπευτικά βότανα και τις νόσους στις οποίες απευθύνονται, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους. Οι φυσικές θεραπευτικές ουσίες παρασκευάζονται με ιδιαίτερη προσοχή, υπόκεινται στον ίδιο αυστηρό ποιοτικό έλεγχο που εφαρμόζεται στην φαρμακοβιομηχανία και οι ενδείξεις που αναγράφονται στην συσκευασία τους αναφέρουν τις εγκεκριμένες χρήσεις και τη δοσολογία τους, πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, την τοξικότητα και τις αντενδείξεις τους. 


Η επιτροπή Ε, που ιδρύθηκε το 1978, εξετάζει όλη τη σύγχρονη επιστημονική μαρτυρία που αναφέρεται στα φυσικά θεραπευτικά βότανα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους, και λαμβάνει υπόψη της την ιστορική χρήση των θεραπευτικών βοτάνων. Η επιτροπή Ε έχει εκδώσει περίπου 300 μονογραφίες που έχουν ως θέμα τα θεραπευτικά βότανα, 200 από τα οποία έχει εγκρίνει ως αποτελεσματικά και απόλυτα ασφαλή. 


Αυτός ο νομοθετικός μηχανισμός επιτρέπει στο καταναλωτικό κοινό να έχει εμπιστοσύνη και γνώσεις σε ό,τι αφορά τα φυσικά θεραπευτικά βότανα που πωλούνται στην Γερμανία. Οι Γερμανοί έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν τα φυσικά φάρμακα δίχως συνταγή γιατρού, στα φαρμακεία και σε άλλα καταστήματα της χώρας τους. Ωστόσο, πολλές φορές οι γιατροί χορηγούν και οι ίδιοι θεραπευτικά βότανα στους ασθενείς τους. Και ο λόγος είναι ότι όταν ο Γερμανός γιατρός συστήσει ειδικά ή συνταγογραφήσει ένα συγκεκριμένο φάρμακο, το γερμανικό σύστημα υγείας 
πληρώνει γι’ αυτό. Έτσι, οι ασθενείς έχουν οικονομικό κίνητρο να αποκτήσουν συνταγή γιατρού, προκειμένου να προμηθευτούν τα θεραπευτικά βότανα. 
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το 80% των Γερμανών γιατρών συνταγογραφούν φυτικά φάρμακα – θεραπευτικά βότανα. Αυτά τα φυσικά φάρμακα υπολογίζεται ότι αποτελούν το 27% των φαρμάκων που πωλούνται στην Γερμανία. 


Τα περισσότερο δημοφιλή είναι το γκίνγκο μπιλόμπα, η εχινάτσεα και το ασιατικό τζίνσενγκ. 


Έτσι, η Γερμανία θεωρείται η χώρα στην οποία μπορεί να βρει κάποιος τα καλύτερης ποιότητας θεραπευτικά βότανα. Όπως υποστηρίζει ο Αμερικανός δρ Βάρο Τάιλερ, αν θέλουμε να έχουμε καλά και ασφαλή φυσικά φάρμακα, με αποτελεσματικότητα αποδεδειγμένη ερευνητικά, χρειαζόμαστε νομοθετικούς μηχανισμούς που να υποστηρίζουν τις δοκιμές, την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας, τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων, την σωστή επισήμανση και ενημέρωση ως προς την κατάλληλη δοσολογία, τη χρήση και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. 


Εξάλλου, ο δρ Τάιλερ υποστηρίζει ότι η έρευνα πάνω στα θεραπευτικά βότανα είναι τόσο προχωρημένη στη Γερμανία, ακριβώς διότι το νομοθετικό σύστημα της χώρας ενθαρρύνει τα φυσικά φάρμακα, αξιοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνας για τους καταναλωτές και για τους γιατρούς, αλλά και καθιστώντας τα κερδοφόρα για τις εταιρείες που παρασκευάζουν και κάνουν δοκιμές με προϊόντα από βότανα. Ένα μεγάλο μέρος των υψηλής ποιότητας δοκιμών σχετικά με τα θεραπευτικά βότανα που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει στην Γερμανία. 


Εκεί, το επιστημονικό νομοθετικό καθεστώς απλώς έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση και στάση απέναντι στις δυνατότητες των φυσικών φαρμάκων.


Ενώ στις ΗΠΑ οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά στα ισχυρά φάρμακα, οι Γερμανοί συνάδελφοί τους ερευνούν παράλληλα τα φυσικά εναλλακτικά φάρμακα. Για παράδειγμα, το 1994, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε την πρώτη φαρμακευτική ουσία – την τακρίνη – για τη θεραπεία της άνοιας και της νόσου Άλτσχάιμερ. Το φάρμακο είναι αρκετά αποτελεσματικό, αλλά έχει τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες που περιορίζουν τη χρήση του. Την ίδια χρονιά, η επιτροπή Ε της Γερμανίας ενέκρινε το γκίνγκο μπιλόμπα, ένα τυποποιημένο εκχύλισμα από τα φύλλα του δέντρου γκίνγκο, ως θεραπεία για την άνοια και τη νόσο. Και είναι πράγματι αποτελεσματικό – ορισμένοι κορυφαίοι Αμερικανοί ερευνητές το θεωρούν περισσότερο υποσχόμενο από την τακρίνη – και με ουσιαστικά καμία τοξικότητα ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Το γκίνγκο είναι εγκεκριμένο επίσης στην Γερμανία για την «εγκεφαλική ανεπάρκεια», έναν άλλο όρο που χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την νοητική παρακμή που σχετίζεται με την προχωρημένη ηλικία.



Από το βιβλίο «τα βότανα είναι θαυματουργά» του Jean Carper, εκδ. Μοντέρνοι Καιροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου