Η εξαπάτηση του καταναλωτή με το ιπποφαές

Για τις ιδιότητες του ιπποφαούς μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς στη σελίδα μας με τον τίτλο "Ιπποφαές".
Σ' αυτό το άρθρο, αναφερόμαστε στην εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την πώληση του καρπού του Ιπποφαούς.
Το ιπποφαές περιέχει 190 συστατικά ωφέλιμα για τον άνθρωπο: βιταμίνες από Α έως Κ, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και Ω λιπαρά.
Αυτά, ισομερίζονται περίπου στον καρπό και στο φύλλο. 94 στοιχεία εμπεριέχονται στον καρπό και 96 στο φύλλο.
Τα 94 στοιχεία του καρπού υφίστανται όσο ο καρπός είναι νωπός. Όταν αυτός όμως αποξηραίνεται, χάνοντας επομένως τους χυμούς του, τα ωφέλιμα συστατικά που απομένουν είναι περίπου 46 και ενυπάρχουν στον πυρήνα (κουκούτσι) του, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα και τα έλαιά του.
Φανταστείτε ένα αποξηραμένο ροδάκινο....
Αυτά τα εναπομείναντα 46 περίπου ωφέλιμα συστατικά υπάρχουν στον αποξηραμένο καρπό με την προϋπόθεση ότι έχει ακολουθηθεί σωστή μέθοδος αποξήρανσης.
Ως επί το πλείστον, οι μεγαλύτερες ποσότητες εισαγωγής αποξηραμένου ιπποφαούς στην Ελλάδα, γίνονται από Ινδία ή Θιβέτ όπου η αποξήρανση γίνεται στον ήλιο, με αποτέλεσμα ο καρπός να "καίγεται" και να χάνει όχι μόνο τους χυμούς αλλά και τα έλαιά του. Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι ότι στον πυρήνα του καρπού δεν παρακαρατούνται τα έλαιά του, αφυδατώνεται εντελώς κι έτσι χάνει το πορτοκαλί του χρώμα και εμφανίζεται προς κατανάλωση στην Ελλάδα με χρώμα από κόκκινο έως μαύρο. Επίσης, το σωστά αποξηραμένο ιπποφαές, εκτός του ότι διατηρεί το πορτοκαλί του χρώμα, είναι άοσμο, ενώ τα εισαγόμενα με την λανθάνουσα αποξήρανση αναδίδουν μια δυσάρεστη οσμή, και τέλος, αφήνει μια υπόξινη γεύση στο στόμα η οποία επ' ουδενί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη σε σχέση με το εσφαλμένης αποξήρανσης ιπποφαές. Δεν πικρίζει ούτε είναι άγευστο.
Ακόμη, στην χειρότερη περίπτωση, όπου το χρώμα του καρπού είναι κυρίως καφέ σκούρο έως μαύρο, πρόκειται για πυράκανθο, του οποίου την ομοιότητα με το ιπποφαές παρατήρησαν οι "επιτήδειοι" και το πωλούν ως ιπποφαές. Προσοχή, οι πυράκανθοι είναι τοξικοί.
Σωστά αποξηραμένο ιπποφαές είναι αυτό που εισάγεται από την Ρωσία και η τιμή του ανέρχεται από τα 65 έως τα 85 ευρώ το κιλό ή από γείτονες χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από τα 50 έως τα 65 ευρώ το κιλό.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις ο καρπός διατηρεί το χρώμα, την γεύση και τα έλαιά του.
Αγοράζοντας αποξηραμένο ιπποφαές πρέπει να λαμβάνετε υπ' όψιν ότι:
Ι) εφ' όσον δεν γνωρίζετε την καταγωγή του, δεν ξέρετε:
    α) την προέλευση
    β) τον τρόπο καλλιέργειάς του
    γ) την καταλληλότητά του
    δ) τις συνθήκες και τις μεθόδους αποξήρανσής του (εάν έχουν χρησιμοποιηθεί
         θειώδη ή άλλου είδους συντηρητικά)
    ε) τις συνθήκες μεταφοράς και συντήρησής του
ΙΙ) εφ' όσον το προϊόν διατίθεται χύμα, δεν γνωρίζετε:
    α) προέλευση
    β) ημερομηνίες παραγωγής και λήξης
    γ) αρμόδιο φορέα ή ιδιώτη που εγγυάται την καταλληλότητα του προϊόντος
ΙΙΙ) Στην περίπτωση που το προϊόν διατίθεται τυποποιημένο, θα πρέπει να προσέχετε:
     να υπάρχει σήμανση με όλες τις παραπάνω πληροφορίες.

Εάν προσέχετε και θέλετε να φροντίζετε την υγεία σας, προτιμάτε τον καρπό νωπό ή σωστά αποξηραμένο (με όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά).

Τέλος, το ίδιο ισχύει για όλους τους αποξηραμένους σούπερ καρπούς που κυκλοφορούν στην αγορά όπως γκότζι μπέρι, μύρτιλα ή μπλούμπερι, κράνμπερι, αρώνια, κλπ.
Είναι κρίμα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε και ενόσω θέλετε να φροντίσετε την υγεία σας, να αφήνεστε και να γίνεστε έρμαια της αισχροκέρδιας των "επιτηδείων"...

Μπορείτε επίσης, να βρείτε Ελληνικό ιπποφαές, συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας σε τιμές από 60 έως 85 ευρώ το κιλό.
 

32 σχόλια:

 1. Πολύ ενημερωτικό άρθρο. Μου χάρισαν νωπούς καρπούς και δεν ξέρω πως να τους συντηρήσω. Η κατάψυξη είναι καλή λύση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βεβαίως μπορείτε να τους καταψύξετε. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι διατηρούνται στην συντήρηση για δύο μήνες περίπου.

   Διαγραφή
 2. αγόρασα πρόσφατα, από κεντρικό και πάρα πολύ γνωστό κατάστημα στην Αθήνα, αποξηραμένο χύμα στα 35 ευρώ περίπου το κιλό και έχει δυστυχώς όλα τα παραπάνω (κακά) χαρακτηριστικά. δεδομένου ότι πρώτη φορά το δοκίμασα θεώρησα ότι αυτή είναι η γεύση (ξινόπικρη) και η όψη του (κόκκινη). πως μπορώ να προμηθευτώ το σωστό ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπορείτε να κάνετε μία έρευνα κατά την οποία ο αποξηραμένος καρπός θα είναι χρώματος πορτοκαλί και δεν θα μυρίζει. Ο καρπός συμβατικής καλλιέργειας ευρωπαϊκής καταγωγής κοστίζει γύρω στα 50-55 ευρώ το κιλό ενώ ο καρπός βιολογικής καλλιέργειας με πιστοποίηση ανεβαίνει στα 80-85 ευρώ το κιλό σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε εμάς μπορείτε να βρείτε καρπό νωπό έως τέλος Οκτωβρίου και κατόπιν κατεψυγμένο σε πολύ φιλικότερη τιμή. Δεν αποξηραίνουμε διότι όπως επισημαίνουμε και στο άρθρο μας κατά την αποξήρανση ο καρπός χάνει όλους του τους χυμούς με αποτέλεσμα να του απομένουν μόνο γύρω στα 46 συστατικά και αυτό εφ' όσον έχει υποστεί σωστή αποξήρανση.

   Διαγραφή
 3. Μου έδωσαν σήμερα περίπου ένα κιλό φρέσκους καρπούς ιπποφαές (χθεσινά μαζεμένα) και θα ήθελα να τους αποξηράνω. Ποια είναι η σωστή μέθοδος αποξήρανσης? Άκουσα για τοποθέτηση σε σκιερό δροσερό μέρος,αλλά δεν γνωρίζω το πόσο δροσερό και τις μέρες που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αποξήρανση. Επίσης βλέπω πως υπάρχουν διαφορετικά χρώματα καρπών, κίτρινο-πορτοκαλί και κάποιοι πιο σκούροι,είναι όλοι κατάλληλοι για αποξήρανση? Ευχαριστώ !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. να μην τους αποξηράνεις και να τους έχεις στην κατάψυξη για να τους καταναλώνεις νωπους.για το χρώμα τωρα ειναι ανάλογα την ποικιλία του ιπποφαους

   Διαγραφή
  2. να μην τους αποξηράνεις και να τους έχεις στην κατάψυξη για να τους καταναλώνεις νωπους.για το χρώμα τωρα ειναι ανάλογα την ποικιλία του ιπποφαους

   Διαγραφή
 4. Δεν ξέρω κοντά μου (Ηράκλειο Κρήτης) που μπορώ να βρω φρέσκους καρπούς.. Εσείς στέλνετε; ή κατα την μεταφορά θα χαλάσουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εισαι ασχετος μου φενεται. Πουλας κσι βοτανα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ενας που πουλαει βοτανα και κατακρινει τα ιπποφαες μονο ασχετος πρεπει να ειναι. Αποδειξης δινεις ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ αναγνώστη, ίσως να μην γνωρίζεις ότι η ανάρτησή σου μπορεί να διαγραφεί. Τουναντίον όμως, έτσι μας δίνεις την ευκαιρία να απαντήσουμε σε κάθε πραγματικά άσχετο ο οποίος προσπαθεί να εξυπηρετήσει ιδία και συνήθως άνομα συμφέροντα επικρίνοντας τους άλλους ανώνυμα. Άσχετος μπορεί να είστε μόνο εσείς διότι δεν μπήκατε καν στον κόπο να διαβάσετε το άρθρο. Επίσης, σας απευθύνουμε ανοιχτή και επίσημη πρόσκληση να επισκεφθείτε το κτήμα μας ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι αν είμαστε άσχετοι ή όχι... Μπορείτε βέβαια και να παραγγείλετε από τούτο εδώ το βήμα καρπό ιπποφαούς επώνυμα. Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και τις μεγαλύτερες ανάγκες σας. Τέλος, αυτός ο ιστότοπος είναι επώνυμος και εξυπηρετεί μια επώνυμη και καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση η οποία ανταποκρίνεται άψογα σε όλες τις υποχρεώσεις της. Υπογράψτε εδώ επώνυμα για να το διαπιστώσετε.

   Διαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλησπέρα, χθες μου έδωσαν καρπό ιπποφαές το οποίο βγήκε από καταψυξη και άρα υποθέτω πως δεν μπορώ να το ξαναβάλω. Μπορώ να το διατηρήσω στο ψυγείο και πως θα το καταναλώσω. Ευχαριστώ πολυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αγόρασα πρόσφατα συσκευασμένο κατεψυγμένο ιπποφαές Λιθουανίας (http://www.matrioshka.gr), όχι αποξηραμένο, πολύ φτηνά, 4€ τα 450gr, από ρωσικό σούπερ μάρκετ. Χάνει πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά κατά την κατάψυξη; Αξίζει η κατανάλωσή του;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μπράβο σας κι ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση. Επαγγελματίες σαν εσάς,κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Καλές δουλειές σας εύχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλησπέρα έκανα χυμό ιπποφαές κ δεν ξέρω πως μπορώ να τον συντηρήσω κ Ποια είναι η δοσολογια καθώς κ ο τρόπος,θέλει αραιωμα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα σας,
   ο χυμός ιπποφαούς καταναλώνεται φρέσκος όπως άλλωστε όλοι οι φρέσκοι χυμοί φρούτων. Εάν τον καταψύξετε θα καταστρέψετε όλες τις βιταμίνες και τα συστατικά που περιέχει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να διατηρείτε το ιπποφαές στην συντήρηση του ψυγείου και όποτε θέλετε να το κάνετε χυμό.

   Διαγραφή
 12. Καλησπέρα, ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες (και επώνυμες) πληροφορίες. Παρακαλώ μια ερώτηση.. εκτός από χυμό άλλες ιδέες κατανάλωσης υπάρχουν; Αγορασα φρέσκο από γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ και έχουν ακόμα το κλαδακι τους επάνω (όπως στα κεράσια). Τι κάνω; Τα καθαρίζω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ο καλυτερος τρόπος είναι να καταναλώνεται φρεσκος
  Εμείς το συντηρούμε σε λίγο βιολογικο μέλι στο ψυγείο κ τρώμε ένα κουταλακι κάθε μέρα. Διατηρείται μήνες έτσι. Αν έχετε πολύ απλά στην κατάψυξη κρατήστε το κ κάθε φορά βγάλτε λιγο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ.. δεν το χα σκεφτεί αυτό με το μέλι. Να στε καλά.

   Διαγραφή
 14. Γεια σας.

  Κατ' αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω ένα ευχαριστώ για την προσπάθεια ενημέρωσης και διαφώτισης που γίνεται στο συγκεκριμένο άρθρο.

  Στην συνέχεια, θα ήθελα μια διευκρίνιση, αν μπορείτε...

  Αναφέρεται σε ένα σημείο ότι << Προσοχή, οι πυράκανθοι είναι τοξικοί. >>
  Έστειλα το άρθρο σε έναν γνωστό μου -με κάποιες ειδικότερες από εμένα γνώσεις- και μου είπε ότι αυτό δεν ισχύει.
  Αυτού εφορμώμενος έκανα μια -γρήγορη, το ομολογώ- έρευνα στο διαδίκτυο και δεν βρήκα κάτι για τοξικότητα του πυράκανθου...

  Θα μπορούσατε να μου παραθέσετε κάποια -έγκυρα κατά προτίμηση- σάιτ που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό;

  Με εκτίμηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ αναγνώστη, δεν ήταν ανάγκη να μπείτε σε τόσο κόπο. Μια απλή επίσκεψη στη wikipedia θα ήταν αρκετή. Πολύ απλά και εύκολα στη σελίδα της Βίκι μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν 7 είδη πυράκανθου. Το είδος Pyracantha angustifolia θα διαβάσετε ότι δεν είναι βρώσιμο από τον άνθρωπο καθώς περιέχει υδροκυάνιο. Καλό είναι λοιπόν, να είστε σίγουροι ποιο είδος πυράκανθου έχετε στην αυλή σας.

   Διαγραφή
 15. Το Ελληνικό Wiki λέει ότι δεν είναι, ενώ το αγγλικό ότι είναι. Η FDA λέει πως δεν είναι ενώ ένα άλλο άρθρο πως είναι.
  Επειδή έχει γίνει ένα μπάχαλο σχετικά με το αν είναι δηλητηριώδη ή όχι, παραθέτω σχετικά λινκς:
  https://el.wikipedia.org/wiki/Πυράκανθος
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pyracantha
  https://www.britannica.com/plant/firethorn
  http://confessionofignorance.blogspot.com/2012/03/pyracanthas.html
  https://www.poison.org/articles/are-pyracantha-berries-poisonous-183

  Εγώ προσωπικά δεν θα τα έτρωγα, αλλά μπορεί και να μην είναι γιατί τα τρώνε τα πουλιά.. δεν θα πάθεναν κάτι; Όπως και να χει.. ας αποφασίσει ο καθένας.
  Φιλικά πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Γειά σας και συγχαρητήρια για την σωστή ενημέρωση. Πρόσφατα αγόρασα από ένα μαγαζί εδώ στην Θεσσαλονίκη, ιπποφαες όσμωσης. Μου είπε η υπάλληλος ότι τα αποξυραινουνε με διαφορετικό τρόπο.Η αλήθεια είναι ότι έχει πολύ καλύτερη γεύση από το συμβατικό τρόπο αποξηρανσης. Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για τα όσμωσης γενικά, αλλά και ειδικά για τα ιπποφαες. Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει καλύτερη γεύση καθώς κατά την διαδικασία της οσμωτικής αφυδάτωσης το φρούτο εμβαπτίζεται σε σάκχαρα οπότε η ιδιαίτερη γεύση του ιπποφαούς αλλοιώνεται και γλυκαίνει.
   Προφανώς το προϊόν που αγοράσατε είναι εισαγωγής καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα βιομηχανία που ασχολείται με την οσμωτική επεξεργασία του ιπποφαούς, απ' όσο γνωρίζουμε τουλάχστον.
   Σ' αυτή την περίπτωση βέβαια, γεννώνται πολλά ερωτήματα όπως, σε τι είδους σάκχαρα έχει εμβαπτιστεί το προϊόν; Αν δεν είναι εισαγωγής είναι νόμιμη, διαπιστευμένη και πιστοποιημένη η επεξεργασία του; Υπάρχουν ημερομηνίες παραγωγής, επεξεργασίας και λήξης;
   Εάν το προϊόν είναι συμβατικής καλλιέργειας τότε εν γνώσει σας δεν βοηθάτε τον οργανισμό σας καθώς τα χημικά που έχει υποστεί ο καρπός έρχονται σε αντιδιαστολή με τα ωφέλιμα συστατικά του. Εάν όμως το προϊόν είναι βιολογικό, τότε θα πρέπει και τα προϊόντα της επεξεργασίας να είναι επίσης βιολογικά, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος του θα είναι ανεβασμένο κατά πολύ.
   Τέλος, κατά την αφυδάτωση του καρπού, αφαιρούνται χυμοί οι οποίοι εμπεριέχουν πολλά πολύτιμα συστατικά. Ισχύει δηλαδή, ό,τι ακριβώς και στο αποξηραμένο ιπποφαές ανάλογα πάντα με τον βαθμό που αυτό έχει αποξηρανθεί. Όσο λιγότερη υγρασία παρακρατά τόσο λιγότερα συστατικά περιέχει.
   Ουσιαστικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η τεχνική βελτίωση της γεύσης του ιπποφαούς.
   Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, θα προτιμούσα να αγοράσω νωπό καρπό και να τον καταναλώσω με μια κουταλιά μέλι!

   Διαγραφή
 17. Καλησπέρα, να ρωτήσω κάτι, τα αποξηραμένα κράμπερι πόσο καιρό διατηρούνται εκτός ψυγείου? Μου είπαν ότι δεν χαλάνε και διατηρούνται για μήνες. Ισχύει? Ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όλοι οι αποξηραμένοι καρποί πρέπει να αναφέρουν ημερομηνία λήξης στη συσκευασία τους. Ειδικότερα στους καρπούς εισαγωγής όπως τα κράνμπερι, ο ανανάς, κλπ, πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά από τον νόμο, ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, χώρα προέλευσης, συνθήκες συντήρησης, μέσα αποξήρανσης, συντηρητικά, κλπ.

   Διαγραφή
 18. Πολύ ευχαριστούμε για την ενημέρωση από το άρθρο σας.
  Μόλις αγόρασα ιπποφαες αποξηραμένο με όσμωση. Η μυρωδιά στη συσκευασία δεν είναι ωραία, το χρώμα είναι πορτοκαλί, σκούρο πορτοκαλί και κάποια πολύ σκούρα ως προς μαύροκοκκινα. Είναι μαλακά στην υφή και όχι ξηρά. Μήπως λόγω υγρασίας μυρίζουν...
  Είναι από Αγία σκεπή (Κύπρο) βιολογικής γεωργίας, ακατέργαστο. λέει συσκευάζεται Κύπρο αλλά δεν λέει από που προερχεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ Κ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΕΚ ΠΡΟΤΈΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΑΠΑΝΤΗΠΗ ΜΠΕΊΤΕ ΣΤΟΝ ΚΌΠΟ ΝΑ ΜΟΥ ΔΏΣΕΤΕ.
  ΈΧΩ ΑΡΚΕΤΆ ΔΈΝΤΡΑ , ΚΑΘΌΛΟΥ ΖΉΤΗΣΗ(ΔΕΝ ΈΧΩ ΨΆΧΤΕΊ ΝΑ ΛΈΜΕ ΤΗΝ ΑΛΉΘΕΙΑ).
  Η ΕΡΏΤΗΣΉ ΕΊΝΑΙ Η ΕΞΉΣ.
  ΣΥΓΚΟΜΙΔΉ , ΠΛΎΣΙΜΟ, ΚΑΤΆΨΥΞΗ , ΑΠΌΨΎΞΗ
  ΛΊΓΑ ΛΊΓΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ,
  Ή
  ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ ΤΟ ΠΛΎΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΎ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ-ΚΑΤΆΨΥΞΗ ?
  ΕΠΙΤΡΕΠΌΜΕΝΟΣ
  ΧΡΌΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΉΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΆΨΥΞΗ ?
  ΚΑΙ
  ΧΆΝΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΆΝ ΚΑΤΆΨΥΧΘΕΙ ?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΎΝΗ.
  ΑΓΩΝΙΏ ΝΑ ΛΆΒΩ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Δώστε μου το εμαιλ σας θέλω ιπποφαες.
  Εγώ πήρα σε σκόνη ιπποφαές , είναι πικροξινο. Τι φάση είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ιπποφαές έχει όντως ξινόπικρη γεύση σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν ποικιλίες με πιο έντονη γεύση και άλλες με ηπιότερη.
   Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο: agrovotana.voras@gmail.com

   Διαγραφή
 21. Το ιπποφαές σε σκόνη, όταν είναι φυσικό χωρίς άλλα πρόσθετα, έχει χάσει λόγω της αποξήρανσης αρκετά από τα συστατικά του με αποτέλεσμα να ελαττωθούν οι ιδιότητές του. Εμείς, είχαμε κάνει την προσπάθεια να το διαθέτουμε σε σκόνη, παρατηρήσαμε όμως, ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής. Μετά τρεις μήνες αρχίζει να αλλοιώνεται. Αυτό συμβαίνει φυσικά όταν δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα. Εάν χρησιμοποιείτε ιπποφαές σε σκόνη, προσέξτε το χρώμα του. Εάν δεν είναι πορτοκαλί μην το καταναλώνετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή