ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ


ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

 

Μέσω της αναπνοής ο οργανισμός μας τροφοδοτείται με οξυγόνο, το οποίο χρειαζόμαστε για την παραγωγή ενέργειας.  Το διοξείδιο του άνθρακα, το προϊόν του μεταβολισμού, αποβάλλεται μέσω της ίδια οδού.  Η εισπνοή και η εκπνοή πραγματοποιούνται  μέσω της αναπνευστικής οδού.  Στην άνω αναπνευστική οδό ανήκουν η μύτη, με τις παραρρινικές κοιλότητες και το φάρυγγα, στον οποίο διασταυρώνονται η αναπνευστική και η πεπτική οδός.  Στην είσοδο του φάρυγγα, στις δύο πλευρές της σταφυλής βρίσκονταιοι σχήματος αυγού παρίσθμιες αμυγδαλές, που αποτελούν τμήμα του λεμφικού ιστού και εκτελούν επομένως σημαντικό έργο στο πλαίσιο της άμυνας του οργανισμού.

Ο λάρυγγας, το όργανο δημιουργίας της φωνής, διαχωρίζει την άνω από την  κάτω αναπνευστική οδό.  Η τελευταία αποτελείται από την τραχεία και τους βρόγχους. Στο στήθος η τραχεία χωρίζεται σε δύο κύριους βρόγχους, που διακλαδίζονται περαιτέρω στα βρογχιόλια και τέλος περνούν στις πνευμονικές κυψελίδες. Στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία  των πνευμονικών κυψελίδων πραγματοποιείται η ουσιαστική ανταλλαγή των αερίων της αναπνοής: το οξυγόνο από τον εισπνεόμενο αέρα προσφέρεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια με την  αιμοσφαιρίνη και μεταφέρεται  από τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία στον αέρα και εξάγεται με την εκπνοή.  Γι’ αυτές τις διαδικασίες το σώμα διαθέτει τον επιβλητικό αριθμό των συνολικά 500 εκατομμυρίων πνευμονικών κυψελίδων.

Η αναπνοή πραγματοποιείται χάρη στη διαδοχική σύσπαση και χαλάρωση των μεσοπλεύριων μυών και του διαφράγματος.  Αυτή η διαδικασία γίνεται αυτόματα, μπορεί όμως να ρυθμιστεί συνειδητά, σε έναν ορισμένο βαθμό.  Σε κατάσταση ηρεμίας απορροφούμε με την εισπνοή περίπου μισό λίτρο αέρα, ενώ το μέγιστο δυνατό είναι τέσσερα έως πέντε λίτρα.

Ο εισπνεόμενος αέρας αποτελείται κυρίως από άζωτο και μόνο κατά 20% οξυγόνο. Επιπλέον, περιέχει ένα πλήθος άλλων ουσιών, όπως σωματίδια σκόνης, αρωματικές και βλαβερές ουσίες.  Αυτές εν μέρει φιλτράρονται στον βλεννογόνο της μύτης.

Κυρίως η άνω αναπνευστική οδός είναι εκτεθειμένη σε έντονες επιδράσεις από το περιβάλλον, που ενέχουν τον κίνδυνο της βλάβης.  Η πρώτη αιτία νόσου είναι η λοίμωξη από ιούς.  Μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί γρήγορα και στην κάτω αναπνευστική οδό και αυξάνει επιπλέον την ευαισθησία  του οργανισμού σε μια έμμεση επακόλουθη προσβολή από βακτήρια.

 

ΝΟΣΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

 

Συνάχι

Σίγουρα όλοι έχουμε περάσει συνάχι – η μύτη τρέχει ή είναι μπουκωμένη, η αναπνοή γίνεται δύσκολη.  Το συνάχι προκαλείται κυρίως από ιούς.  Συχνά αποτελεί την αρχή μιας γενικότερης λοιμώδους νόσου, όπως η γρίπη.

Εάν υπάρχει υπερευαισθησία στο βλεννογόνο της μύτης, μπορεί να προκληθεί υγρό συνάχι και από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως η σκόνη, ψυχρός αέρας ή χημικές ουσίες.  Σε περίπτωση μιας τέτοιας μη ειδικής ευαισθησίας παίζουν συχνά ρόλο και ψυχολογικοί παράγοντες. 

Το συνάχι ως αλλεργική αντίδραση στη γύρη συγκεκριμένων φυτών είναι γνωστό ως «αλλεργική ρινίτιδα».

 

 

Φλεγμονή των παραρρινικών κόλπων

Εάν το συνάχι διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα, εάν βγάζετε αυξημένο πυκνό έκκριμα ή η μύτη σας είναι διαρκώς κλειστή, πάσχετε πιθανά από φλεγμονή των παραρρινικών κόλπων.  Πολύ συχνά εμφανίζονται επίσης και πονοκέφαλοι, σε περίπτωση φλεγμονής των ιγμόρειων άντρων και πόνοι στα δόντια.  Η αιτία είναι μια ιική ή βακτηριακή λοίμωξη, συχνά σε συνδυασμό με ένα ιογενές οξύ συνάχι.

 

 

Βρογχίτιδα

Εάν υπάρχει βήχας, συνδυασμένος με βλεννώδες έκκριμα, υπάρχει οξεία βρογχίτιδα, που είναι και η συχνότερη νόσος της κάτω αναπνευστικής οδού.  Πόνοι πίσω από το στέρνο είναι ένα επιπλέον τυπικό σύμπτωμα.  Σε περίπτωση χρόνιας βρογχίτιδας, τα ενοχλήματα αυτά εμφανίζονται συσσωρευτικά και κορυφώνονται τελικά σε δύσπνοια τύπου παροξυσμού.

Η βρογχίτιδα αυτή προκαλείται από ιούς, που μπορούν να μεταδοθούν επίσης από τον ρινοφαρυγγικό χώρο στους βρόγχους.  Μια αλληλοκαλυπτόμενη βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να ενισχύσει την συμπτωματολογία.  Μπορεί μια χρόνια βρογχίτιδα να προκληθεί και από επανειλημμένες οξείες νόσους, πιο συχνά όμως αυτή προκύπτει από έναν ερεθισμό της αναπνευστικής οδού με τη μορφή σκόνης, χημικών ατμών ή υπερβολικού καπνίσματος.

 

Ερεθιστικός βήχας

Πρόκειται για τον ξηρό βήχα χωρίς έκκριμα, που μπορεί να είναι πολύ επίπονος.

Όσοι πάσχουν από αυτόν αισθάνονται συχνά ταυτόχρονα με το βηχικό ερεθισμό και πόνους στο στήθος.  Ο ερεθιστικός βήχας εμφανίζεται ως σύμπτωμα διάφορων λοιμωδών νόσων.  Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα στην πρώτη φάση μιας βρογχίτιδας.

 

Άσθμα

Το βρογχικό άσθμα εκδηλώνεται με έντονους παροξυσμούς βαριάς δύσπνοιας και κρίσεις βήχα.  Πριν από αυτούς τους παροξυσμούς είναι πιθανό να προηγηθούν προειδοποιητικά σημάδια, όπως κρίσεις βήχα και φτερνίσματος, τσούξιμο στα μάτια, πονοκέφαλοι, ναυτία, έντονη τάση προς ούρηση ή κόπωση.  Η αιτία των παροξυσμών άσθματος δεν είναι ανατομικές ή οργανικές παθήσεις, αλλά μια διαταραχή της λειτουργίας των βρογχικών μυών, που συσπώνται.  Γνωστοί επιβαρυντικοί παράγοντες  που συντελούν στην εκδήλωση του άσθματος είναι: αλλεργίες, μη ειδική υπερευαισθησία, ιικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, φλεγμονοκατασταλτικά φάρμακα, επιβαρύνσεις που οφείλονται σε ειδικά επαγγέλματα με ερεθιστικές σκόνες ή ατμούς, καθώς και σωματική επιβάρυνση.  Ψυχολογικές επιδράσεις, όπως ο φόβος, το στρες και οι πνευματικές επιβαρύνσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στη συχνότητα και την ένταση των παροξυσμών.  Βασικά μπορούμε να πούμε: το βρογχικό άσθμα είναι μια σύνθετη νόσος, με ένα πλήθος πιθανών αιτιών, που μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από πολλούς παράγοντες.

 

Φλεγμονή του φάρυγγα

Το τσούξιμο και το κάψιμο στο λαιμό,  ένα αίσθημα ξηρότητας καθώς και μια τάση για συνεχή ξερόβηχα ή κατάποση, είναι σημάδια φλεγμονής του φάρυγγα.

Η οξεία φλεγμονή, συχνά σε συνδυασμό με συνάχι, προκαλείται από ιική λοίμωξη και ανήκει στις νόσους που χαρακτηρίζονται ως «κρυολόγημα».  Η χρόνια φλεγμονή του φάρυγγα, αντίθετα, προκύπτει κυρίως από σκόνη, χημικές ερεθιστικές ουσίες ή το μανιώδες κάπνισμα.

 

Αμυγδαλίτιδα

Η αμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πρησμένες και κόκκινες αμυγδαλές, σε συνδυασμό με δυσκολία στην κατάποση, πονοκεφάλους, έντονη σιελόρροια και πυρετό.  Η αιτία είναι λοίμωξη από βακτήρια (αντίθετα με τη φλεγμονή του φάρυγγα που προκαλείται από ιούς).

 

Φλεγμονή του στόματος και των ούλων

Οι φλεγμονές του στοματικού βλεννογόνου και των ούλων μπορούν να προκληθούν από πλήθος μικροοργανισμών, όπως ιούς, βακτήρια ή μύκητες.  Σε περίπτωση μακροχρόνιας νόσου, ο γιατρός θα πρέπει να προσδιορίσει τον παθογόνο μικροοργανισμό, καθώς τα βακτήρια και οι μύκητες πιθανόν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα αντιβιοτικό.

 

To EMA, η Escop, η Γερμανική επιτροπή Ε, το CFR, συνιστούν διάφορα δραστικά θεραπευτικά βότανα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αναπνευστικής οδού.

Ανάλογα με την συμπτωματολογία, μπορείτε να επιλέξετε μια κατάλληλη τοπική εφαρμογή. Σημαντικό είναι να αρχίσει έγκαιρα η θεραπεία, ώστε να εμποδιστεί η μεταγενέστερη βακτηριακή λοίμωξη ή η μεταφορά της λοίμωξης στους πνεύμονες.

 

Dr. JORG GRUNWALD / CHRISTOF JANICKE

«Το φαρμακείο της φύσης»

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου