BΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΥΟΙ

Κατά γενική ομολογία, δεν θα πρέπει να παίρνετε βότανα όταν είστε έγκυος εκτός αν συζητήσετε τις επιλογές σας με τον μαιευτήρα σας.

Υπάρχει μια καλή δικαιολογία γι’ αυτό. Αρκετά βότανα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για αποβολή. Η βοτανολόγος από το Maine, Deb Soule, συγγραφέας του φεμινιστικού βιβλίου «The roots of healing» συμβουλεύει τις εγκύους να αποφεύγουν τα ακόλουθα βότανα: φλοιός από τη ρίζα της βερβερίδος της κοινής, κασκάρα (cascara sagrada), τανατσέτο, καρποί από κέδρο, αψίνθιο το κοινό (λεβιθόχορτο), φλισκούνι, φυτολάκα (pokeroot), απήγανος, κάσια, αλεξανδρινή χένα, Artemisia abrotanum (southernwood), χρυσάνθεμο, τούγια και αψιθιά. Αυτά μου φαίνονται καλές συμβουλές και θα πρόσθετα και μερικά ακόμη σ’ αυτή τη λίστα: Momordica charantia (balsam pear), χαιρέφυλλο, (κινέζικη Αγγελική), Hernandia sp, ποδόφυλλο (padophyllum peltatum) και μέντα του βουνού. Τελευταία έχω δει προειδοποιητικές ενδείξεις για το ηρανθές της νύχτας (Enothera biennis) και το υπερικό το διάτρητο (St. John’s wort), αλλά δεν έχω καταλάβει τη λογική πίσω από αυτές τις προειδοποιήσεις.

Είναι επίσης πολύ καλή ιδέα να μην το παρακάνετε με το σέλινο και το μαϊντανό.

Το να τρώτε λίγο από αυτά τα υγιή λαχανικά δεν βλάπτει, αλλά οι μεγάλες ποσότητες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.

Θα πρέπει να περιορίσετε επίσης την κατανάλωση καφεϊνης. Μια μελέτη έδειξε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν μια « δυνατή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεϊνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της απώλειας του εμβρύου». Μια μικρή ποσότητα καφεϊνης των 163 mg ανά ημέρα- η ποσότητα δηλαδή ενός ή δύο φλιτζανιών βρασμένου (αλεσμένου) καφέ – θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο μιας απρόβλεπτης αποβολής.

Επιπρόσθετα, ακολουθούν και κάποιες άλλες απαγορεύσεις που ισχύουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: μην καπνίζετε, μην πίνετε αλκοόλ, και πάλι, μην παίρνετε καθόλου φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των προϊόντων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, παρά μόνο κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου σας.



Από το βιβλίο «το πράσινο φαρμακείο – βοτανοθεραπείες» του Dr. James A. Duke εκδ. Ψυχάλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου