Κράνα ή κράνμπερι και η εκμετάλευση των επιτήδειων

Τα τελευταία τρία χρόνια ο κόσμος έχει βομβαρδιστεί από πληροφορίες σχετικές με τα Super foods ή καλύτερα, τα superfruits.
Ο λόγος για τα κράνα και οι αιτίες που πολλοί επίτηδες ή λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης τα συγχέουν με τα κράμπερι.
Η εσφαλμένη πληροφόρηση πηγάζει από δύο σημεία: το πρώτο είναι η ημιμάθεια ή η άντληση της πληροφορίας από προφορική πηγή, αυτό που λέμε "από στόμα σε στόμα" και, το δεύτερο σημείο της παραπληροφόρησης είναι όλοι αυτοί οι επιτήδειοι που εξυπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς παράγουν και αναμεταδίδουν την λανθάνουσα πληροφορία εκμεταλευόμενοι την ονομαστική συγγένεια που υπάρχει στην ελληνική γλώσσα.
Για να βάλουμε μία τάξη λοιπόν σε αυτήν την σύγχυση, παραθέτουμε παρακάτω τα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία αυτών των δύο διαφορετικών φυτών.

ΚΡΑΝΑ

CORNUS MAS - Cornelian cherry

 
Ιθαγενές φυτό της Νότιας Ευρώπης που συναντάται επίσης στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Γεωργία, στο Ιράν και στη Νότια Ασία.
 
Η Κρανιά είναι ένας μέσος έως μεγάλος φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο που φτάνει από 5 έως 12 μέτρα ύψος με σκούρα καφέ κλαδιά ενώ ο κορμός φέρει χρώμα πράσινο - καφέ.     
 Τα φύλλα είναι αντίθετα και φτάνουν από 4 έως 10 εκατοστά σε μάκρος και από 2 έως 4 εκατοστά σε εύρος, έχουν σχήμα ωοειδές και επίμηκες και ολόκληρο περιθώριο.
Τα άνθη είναι μικρά, διαμέτρου από 5 έως 10 χιλιοστά, με τέσσερα κίτρινα πέταλα, τα οποία παράγονται σε ομάδες των 10-25 μαζί, στο τέλος του χειμώνα, πολύ πριν εμφανιστούν τα φύλλα.
Ο καρπός είναι μια μακρόστενη κόκκινη δρύπη, 2 εκατοστών και 1,5 εκατοστού σε διάμετρο, που περιέχει έναν ενιαίο σπόρο.
 
Επιστημονική κατάταξη
Βασίλειο: Φυτό
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα
Τάξη: Κρανειώδη
Γένος: Κράνεια
Είδος: Κρανιά
 
 

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ - CRANBERRIES


 
 
Τα κράνμπερι είναι μια ομάδα αειθαλών νανοειδών θάμνων ή συρόμενων "αμπελώνων" του υπογένους Οξύκοκκος του γένους Vaccinium.  Σε ορισμένες μεθόδους κατάταξης, ο Οξύκοκκος συναντάται ως αυτόνομο γένος. Συναντάται σε βάλτους και στις δροσερές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.
Τα κράνμπερι είναι χαμηλοί έρποντες θάμνοι ή "αμπελώνες" που φτάνουν τα δύο μέτρα σε μάκρος και από 5 έως 20 εκατοστά σε ύψος. Έχουν λεπτούς νηματώδεις κορμούς οι οποίοι δεν είναι ξυλοειδείς και έχουν μικρά αειθαλή φύλλα.  Τα άνθη τους είναι σκούρα ροζ με ευδιάκριτα κυρτά πέταλα τα οποία αφήνουν τον ύπερο και τους στήμονες εντελώς εκτεθειμένα καθώς εκτείνονται προς τα εμπρός. Γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.  Ο καρπός είναι είδος μούρου το οποίο είναι μεγαλύτερο από τα φύλλα του φυτού, αρχικά είναι άσπρος αλλά παίρνει ένα βαθυκόκκινο χρώμα όταν ωριμάσει. Είναι εδώδιμος, με όξινη γεύση η οποία επιμερίζει την γλυκύτητά του.
Τα κράνμπερι αποτελούν τεράστιο κομμάτι εμπορικής καλλιέργειας των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ και των Καναδικών επαρχιών.
 
Επιστημονική κατάταξη
Βασίλειο: Φυτό
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα
Τάξη: Ερικώδες
Οικογένεια: Ερικοειδές
Γένος: Vaccinium
Υπογένος: Οξύκοκκος
Είδη: Vaccinium erythrocarpum
          Vaccinium macrocarpon
          Vaccinium microcarpum
          Vaccinium oxycoccos
 
Κατόπιν όλων αυτών, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φυτά που η ονομαστική τους συγγένεια στην Ελληνική γλώσσα επέτρεψε σε όλους αυτούς που έχουν ως αυτοσκοπό το κέρδος, να εκμεταλεύονται την άγνοια του κόσμου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου